Λευκο

Ο δικτυακός τόπος του Λευκού - Κάτω Προστοβά

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Καλως ήρθατε στο Λευκό

ΠΟΣΑ ΛΑΘΗ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ

E-mail Εκτύπωση PDF

Πριν απο τρία χρόνια το ΔΣ του συλλόγου των απανταχού Λευκιωτών όρισε την τελευταία Κυριακή των Απόκρεω σαν ημέρα μνημοσύνου των νεκρών καταγομένων εκ Λευκού συγχωριανών.

            Με σκοπό λοιπόν να παρευρεθώ στο συγκεκριμένο μνημόσυνο ήρθα από την Αθήνα το Σάββατο 21/2/2015 το απόγευμα και μαθαίνω στο εστιατόριο ότι είχε διαδοθεί οτι την επομένη «ποιός στη χάρη σας» στην εκκλησία θα Ιερουργήσει ο Επίσκοπος !

            Πράγματι την επομένη το πρωί (ΚΥΡΙΑΚΗ 22/2/2015) στην εκκλησία λίγο το εκκλησίασμα αλλά εκεί Ιερουργούσε ο Επίσκοπος με συνοδεία τέσσερις πρεσβυτέρους, ένα διάκονο, φυσικά τον πρεσβύτερο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, δύο ιεροψάλτες και μερικούς προσκεκλημένους.

            Στο εκκλησίασμα δεν υπήρχε κανένα από τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου. (1ο λάθος).

            Η Ιερουργία προχώρησε κανονικά μέχρι την ώρα που ήρθε η ώρα της κατήχησης από τον Επίσκοπο ο οποίος βάλθηκε να διορθώσει τα κακώς κείμενα για τις διασκεδάσεις που δεν αρμόζουν σε Χριστιανούς μέσω ειδωλολατρικών εορτασμών. (βλέπε Κούλουμα) (2ο λάθος)

            Στη συνέχεια ήρθε η ώρα του μνημοσύνου. Εδώ ο καλός μας ο Ιερέας της εκκλησίας «διετάχθη να ξεχάσει» το βιβλίο με τα ονόματα των νεκρών συχωριανών και να διαβαστούν μόνο ονόματα πρόσφατα αποδημησάντων. Επειδή τέτοιο κατάλογο δεν μπόρεσαν να πάρουν ο διάκονος (ακόλουθος του Επισκόπου) «βρήκε» σε ένα πρόσφορο, που είχε δώσει ένας συγχωριανός για τον παπά, «δέκα ονόματα» τα οποία και διάβασαν για το μνημόσυνο. (3ο λάθος).

            Το μνημόσυνο τελείωσε. Ακολούθησε όμως η τελετή απονομής τίτλου Πρωτοπρεσβυτέρου στον συνταξιούχο Πρεσβύτερο Ιωάννη που εκτελούσε χρέη πρεσβυτέρου σε εκκλησία στην Καλλιθέα. Εκρίθη από το εκκλησίασμα «ΑΞΙΟΣ». Μήπως όμως ήταν το 4ο λάθος ?. Οχι πως δεν το αξίζει αλλά μήπως θα ήταν πιό σωστό να τον κρίνει το δικό του εκκλησίασμα στην δική του ενορία?

 

                                                                                                                 Νίκος Δόλκας.

 

Περισσότερα...
 

Εναρξη λειτουργίας

E-mail Εκτύπωση PDF
Σας καλοσωρίζουμε στην ιστοσελίδα του Λευκού Τριχωνίδας στην Αιτολοακαρνανία. Η ιστοσελίδα αυτή σας πληροφορεί για ότι αφορά το χωριό. Εάν θέλετε να βοηθήσετε στην ανάπτυξη της ιστοσελίδας αυτής μπορείτε να στείλετε τις προτάσεις σας στο nikos(παπάκι)dolkas.org ;όπου (παπάκι) = @
 

Το χωριό

E-mail Εκτύπωση PDF

12 χιλιόμετρα από το Θέρμο και 23 χιλιόμετρα από την πόλη του Αγρινίου, στους πρόποδες του όρους Παναιτωλικού, σε υψόμετρο 500 μ. περίπου βρίσκεται το χωριό Λευκό, Δ.Δ του δήμου Θέρμου. Το όνομα αυτό αντικατέστησε με Βασιλικό Διάταγμα του 1952 (24-3-1952,ΦΕΚ 73, Α΄1952) το παλιό όνομα Κάτω Προστοβά, με τον διαχωρισμό του από την Ανω προστοβά που πήρε το όνομα Καλλιθέα.

Περισσότερα...
 

ΕΥΧΕΣ

E-mail Εκτύπωση PDF

Ευχές του Συλλόγου:
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΕΥΧΕΤΑΙ στα μέλη , στους φίλους και τους συντοπίτες ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ –ΥΓΕΙΑ- ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ να μπορέσουμε να αντέξουμε τις δυσκολίεςμας και τους πόνους μας.
Περισσότερα...
 

Ιστορικό

E-mail Εκτύπωση PDF

Η ιστορία του χωριού "Προστοβά" (ενωμένα τότε Λευκό και Καλλιθέα) ξεκινά πριν από την επανάσταση του 1821. Αναφέρονται ονόματα προστοβιτών που έλαβαν μέρος σ'αυτήν είτε στην έξοδο του Μεσολογγίου, είτε σαν οπλίτες και βοηθοί του Καραισκάκη.Το όνομα του Αθανασούλα Πλακωτή αναφέρεται στον κατάλογο των Δημογερόντων της πρώτης περιόδου του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους (1831-1832), γεγονός που καταδεικνύει το ρόλο που έπαιξαν στα κοινά οι Προστοβίτες ( έγγραφα της Μονής Μυρτιάς).

Περισσότερα...
 

ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΣΗ

Ποιά η σχέση σας με το Λευκό
 
Έχουμε 3 επισκέπτες συνδεδεμένους