Λευκο

Ο δικτυακός τόπος του Λευκού - Κάτω Προστοβά

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Home Το χωριό Ιστορικό

Ιστορικό

E-mail Εκτύπωση PDF

Η ιστορία του χωριού "Προστοβά" (ενωμένα τότε Λευκό και Καλλιθέα) ξεκινά πριν από την επανάσταση του 1821. Αναφέρονται ονόματα προστοβιτών που έλαβαν μέρος σ'αυτήν είτε στην έξοδο του Μεσολογγίου, είτε σαν οπλίτες και βοηθοί του Καραισκάκη.Το όνομα του Αθανασούλα Πλακωτή αναφέρεται στον κατάλογο των Δημογερόντων της πρώτης περιόδου του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους (1831-1832), γεγονός που καταδεικνύει το ρόλο που έπαιξαν στα κοινά οι Προστοβίτες ( έγγραφα της Μονής Μυρτιάς).

 

Βασιλικό Διάταγμα του 1835 συμπεριλαμβάνει το χωριό (ενωμένο τότε) στο δήμο Ταξιαρχίδος, ο οποίος  το 1841 συσσωματώνεται στο δήμο Παμφίας. Η κοινότητα ‘Προστοβά’  το 1912  αναγνωρίζεται ως ξεχωριστή κοινότητα Σε απογραφή του 1920,το χωριό μετράει 768 κατοίκους καθώς και 7 καλόγερους που ανήκαν στην Μονή Μυρτιάς . Πιθανόν το Μοναστήρι ανήκε στην κοινότητα Προστοβάς εκείνη την περίοδο.

Το 1952  γίνεται ξεχωριστή κοινότητα με το νέο πλέον όνομα "Λευκό" (για την Ελληνικοποίηση των ονομάτων στην επαρχία). Από το 1998 με την αλλαγή " Καποδίστρια " ανήκει διοικητικά στο δήμο Θέρμου   σαν ΔΔ Λευκού και έχει 125 κατοίκους (απογραφή 2001).

 

ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΣΗ

Ποιά η σχέση σας με το Λευκό