Λευκο

Ο δικτυακός τόπος του Λευκού - Κάτω Προστοβά

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Home Η λίμνη

Λίμνη Τριχωνίδα

E-mail Εκτύπωση PDF

Η Λίμνη Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη και γραφικότερη λίμνη της Ελλάδας. Έχει επιφάνεια 98,6 τ. χλμ., μέγιστο μήκος 19 χλμ. και μέγιστο βάθος 58μ. Η περιοχή από την οποία συλλέγει τα νερά της έχει έκταση 215 τ. χλμ.. Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν μικροί παραλίμνιοι οικισμοί. Ένας από αυτούς είναι και το χωριό Μυρτιά του Δήμου Θέρμου, γνωστό για τα λουτρά και τους πορτοκαλεώνες του. Εκεί παράγονται τα περίφημα σαγκουίνια. Το παραλίμνιο τμήμα του Δήμου Θέρμου αναφέρεται στα Τοπικά Διαμερίσματα Μυρτιάς, Πετροχωρίου, Σιταραλώνων, Παμφίου και Καλουδίου.

 

Η Λίμνη Τριχωνίδα ένας από τους πιο σημαντικούς και όμορφους υγρότοπους της Ελλάδας περιλαμβάνεται στις περιοχές NATURA 2000. Tα οικοσυστήματα της λίμνης φιλοξενούν ορισμένα από τα πλέον σπάνια είδη. Σε ό,τι αφορά την ιχθυοπανίδα είναι μια από τις πλέον σπουδαίες της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό ψάρι της λίμνης είναι ο Νανογοβιός που ζει μόνο στην Τριχωνίδα και πουθενά αλλού στον κόσμο (ενδημικό). Εκτός από τα ψάρια στα νερά της περιοχής υπάρχουν αρκετά αμφίβια και ερπετά. Πολύ πλούσια και σημαντική είναι η ορνοθοπανίδα. Στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί πάνω από 200 είδη πουλιών και σχεδόν όλα τα είδη ερωδιών. Απ΄ αυτά περίπου 50 είδη θεωρούνται απειλούμενα και προστατεύονται. Ένα από τα πλέον σπάνια πουλιά στο κόσμο , η Λεπτομύτα περνά από την περιοχή όταν μεταναστεύει.

Η χλωρίδα είναι επίσης πολύ πλούσια. Ο επισκέπτης μπορεί να δει διάφορα δένδρα, πλατάνια, φράξους, ιτιές, λεύκες, κυπαρίσσια και άλλα. Στην περιοχή φυτρώνουν πλήθος από σπάνιες ορχιδέες, ίριδες, γλαδιόλες, ανεμώνες, αγριοτριαντάφυλλα και σε σκιερές τοποθεσίες κυκλάμινα. Στις όχθες της λίμνης και μέσα στο νερό υπάρχουν νεροκάλαμα και λευκά νούφαρα. Όλα αυτά μαζί, ειδικά την άνοιξη που ανθίζουν αποτελούν ένα πολύχρωμο και πανέμορφο τοπίο.

 

ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΣΗ

Ποιά η σχέση σας με το Λευκό